Monesti ajatellaan, että kun lanta on kiinteää, on hevosen suolisto kunnossa. Omasta kokemuksesta voin todeta, että tämä ei aina pidä paikkaansa. Asiat eivät ole niin mustavalkoisia. Lannan löysyys ja vesi lannan mukana kertoo aina ruuansulatuksen häiriöstä, mutta mahassa voi olla ongelmia, vaikka lanta olisikin täysin kiinteää.
Kun lanta on löysää tai lannan mukana tulee vettä, on helppo päätellä, että suolistossa tai ruuansulatuksessa on jotain pielessä. Hevonen ei välttämättä vaikuta kipeältä, vaikka lanta olisikin löysää. Suoliston rasitustila johtaa kuitenkin pidempään jatkuessa heikentyneeseen ravinteiden imeytymiseen ja vaikuttaa siten elimistön toimintaan hyvin kokonaisvaltaisesti.
Mistä lannan löysyys voi johtua?
Lannan löysyyteen voi olla lukemattomia syitä. Syy on aina selvitettävä hevoskohtaisesti. Hevosen oireet ja käytös kertovat jo melko paljon missä ongelma voisi olla.
Tyypillisiä löysän lannan/ripulin aiheuttajia ovat mm.
- Stressi voi lisätä lannan tuotantoa hetkellisesti hyvinkin paljon, jolloin lannassa oleva neste ei ehdi imeytyä paksusuolesta. Stressi voi aiheuttaa pidempään jatkuessa myös pahempia ongelmia, koska se vaikuttaa negatiivisesti ruuansulatukseen. Myös liike voi saada aikaan saman ilmiön, kun suoliston peristaltiikka lisääntyy.
- Maa-aineksen kertyminen suolistoon. Vaikka maa tulisikin hyvin suoliston läpi kertymättä sinne, maabakteerit sotkevat suoliston bakteerikantaa.
- Mahan ja/tai ohutsuolen rasitustilat. Kun ruuansulatus ei toimi kunnolla mahalaukussa tai ohutsuolessa, päätyy huonosti sulanut/sulamaton ruoka paksusuoleen rasittaen sitä. Samalla bakteerikanta muuttuu. Esim mahahaava tai ohutsuolen haavaumat.
- Vääristynyt bakteerikanta. Bakteerikanta voi muuttua kaikista edellä mainituista syistä. Edellisten lisäksi mm. rehujen tai juomaveden huono laatu voi tuoda suolistoon ei toivottuja patogeeneja.
- Huonosti sulavat/sopimattomat rehut, happamoi suolistoa ja muuttavat bakteerikantaa.
- Lääkkeet ja rokotukset.
- Maksan kuormittuminen. Maksa osallistuu mm. ruuansulatukseen ja vitamiinien muuntamiseen, sekä hormonituotantoon. Jos maksa on rasittunut (ei tarkoita vajaatoimintaa), kärsii myös ruuansulatus.
- Loiset.
- Suolistotulehdus.
Vapaa heinä voi aiheuttaa joillekin hevosille ongelmia. Jos hevonen ei osaa säännöstellä syömistään, voi rehun sulatus heikentyä, koska rehumassa työntyy liian nopeasti ruuansulatuksen läpi. Lanta on märkää ja huonosti sulanutta.
Entä jos lanta ei olekaan löysää?
Monilla hevosilla on ongelmia suolistossa huolimatta siitä, että lanta on kiinteää. Hevonen voi oireilla mahaansa myös monella muilla tavoin. Tässä muutamia oireita, jotka voivat kieliä maha ongelmista, vaikka ripulia ei olisikaan.
- Kaasun kerääntyminen. Hevonen voi näyttää lihavalta, vaikka ei olisikaan sitä. Kaasua voi tulla ulos jatkuvasti tai se voi kerääntyä suolistoon.
- Liian kiinteä lanta. Lanta voi olla kovia pieniä palleroita. Tämä kertoo kokemukseni mukaan liian happamasta suolistosta ja vääristyneestä bakteerikannasta. Näissä tapauksissa lannan pH on ollut poikkeuksetta lähellä 6, kun optimaalinen pH olisi lähelle 7.
- Lanta voi olla turhan kiinteää myös silloin, jos suoli toimii hitaasti ja sinne kertyneet epäpuhtaudet eivät pääse ulos. Lanta voi olla kiinteää huolimatta suuristakin hiekka kertymistä suolessa, jos hiekka massa ei liiku suolessa. Hiekan aiheuttama paine voi aiheuttaa ongelmia liikkumiseen ja kramppeja esim. palleaan, josta voi seurata yskimistä.
- Vettä lannan mukana, vaikka kikkareet ovat kiinteitä.
- Hevonen seisoo kasassa, jalat mahan alla tai lepuuttaa takajalkojaan vuorotellen. Tästä seuraa pidempään jatkuneena vetäytyneet kannat takakavioissa. Hevonen kasvattaa varvasta, mutta ei kantaa.
- Mahahaavaumat ei välttämättä aiheuta ongelmia lannan koostumukseen, vaan näkyy muina oireina. Kun ongelmat siirtyvät kauemmaksi suolistossa, muuttuu myös lannan koostumus.
- Lannan imelä haju, voi kieliä hiivan liikakasvusta tai muuten vääristyneestä bakteerikannasta.
Ei siis kannata tuudittautua vain siihen, että maha on kunnossa, jos lanta on kiinteää. Mahassa voi siitä huolimatta olla ongelmia. Suoliston ongelmat aiheuttavat pidempään jatkuessa ongelmia myös muualle elimistöön ja ravinteiden imeytymiseen. Ruuansulatus ongelmat voivat näkyä mm. hormonitoiminnan häiriöinä, aineenvaihdunta ongelmina tai iholla erilaisina oireina. Suoliston ongelmat näkyvät usein myös lihaksistossa ja liikkumisessa. Voit miettiä miltä sinusta tuntuisi liikkua, jos maha kramppaisi tai kylkivälien lihakset olisivat kroonisesti jumissa. Molemmat vaikuttavat jo merkittävästi suorituskykyyn ja liikkeeseen.
Monesti jo pienet muutokset ruokinnassa voi tuoda helpotuksen ongelmiin. Ongelman ratkominen kannattaa aloittaa rehujen tarkistuksella. Voit yllättyä miten pienillä muutoksilla voi olla suuri vaikutus ruuansulatukseen ja lannan koostumukseen. Jos ruuansulatus ongelmat on jatkuneet pitkään, niin elimistön tasapainottuminen vie enemmän aikaa, kuin lannan koostumuksen korjaantuminen. Jos rehut kuormittavat ruuansulatusta jatkuvasti, ei muut korjaavat toimenpiteet auta, koska aiheuttaja on läsnä. Ruuansulatus ongelman paikallistaminen helpottaa rehujen valintaa. Lähtökohtaisesti kannattaa pyrkiä mahdollisimman lajinmukaiseen ruokintaan. Myös kilpahevoset voivat suorittaa hyvin ilman voimakasta väkirehu ruokintaa.
Comments