• Anna Kantola

Mitä eroa on kananmunalla ja kananmunauutteella?


Kananmunaa pidetään nykyisin melkoisena terveys ruokana. Monet käyttävät kananmunaa päivittäisenä proteiinin lähteenä. Kananmuna on usein olennainen osa vhh ruokavaliota. Lisäksi kananmunan keltuainen sisältää rasvaliukoisia vitamiineja. Kiinalainen lääketiede pitää kananmunaa eheyttävänä ruokana. On myös koulukunta, joka pitää kananmunaa voimakkaasti patogeenejä ruokkivana ravintona.Monesti olen kuullut epäilyksiä siitä, miten kananmunauute voi olla niin arvokasta. Miten se muka eroaa kananmunasta? Nämä ovat kuitenkin täysin eri asioita.


Kananmunauute, tarkemmin Young Tissue Extract (YTE®). Kananmunauute uutetaan hedelmöittyneistä kananmunista, kun niitä on haudottu 9 vuorokautta. Käyttämällä patentoitua prosessia PreEmbryonic Stage Pura (PESE), jossa valkuaisesta eristetään pakastekuivaamalla kasvutekijää.


Kananmunauute on saanut alkunsa jo 1929, kun kanadalainen lääkäri John R. Davidson tarkkaili hedelmöittyneitä kananmunia ja huomasi, että 9. päivänä haudottu muna sai uskomattoman kasvupyrähdyksen. Kasvupyrähdys selittää sen, että munasta voi kuoriutua poikanen vain 12 päivää myöhemmin. Kananmunauute sai nimekseen YTE®.

Dr. Davidson alkoi onnistuneesti hoitaa potilaitaan YTEllä. Vuonna 1943, tohtori Davidson esitteli havaintonsa kansainvälisessä konferenssissa, mutta kuoli pian sen jälkeen. Valitettavasti hän kuoli juuri ennen menestystä. Hänen tekniikkansa ja hänen tutkimuksensa unohdettiin lähes 50 vuodeksi.

50 vuotta myöhemmin norjalainen tiedemies tohtori Bjødne Eskeland teki saman löydöksen kuin Dr. Davidson. Hedelmöittynyt kananmuna sisältää hyvin voimakkaita ravinteita 9. päivää haudottuna. Ravinteita, jotka ovat elämän lähde. Ravintoasiantuntemus ja tiede ovat edenneet paljon vuodesta 1929. Eskeland ymmärsi heti, että uute sisälsi hyvin peptidejä, 22 aminohappoa, vitamiineja, kivennäisaineita, proteiineja sekä joitakin hyvin tärkeitä kasvutekijöitä. YTE® on hyvin dokumentoitu ja tutkittu ravintolisä, joka esiintyy useissa julkaisuissa ja vertaisarvioiduissa tutkimuksissa.


Tällä hetkellä kananmunauute on ainut tunnettu ruoka-aine, joka sisältää alkion kehitystä edeltäviä kasvutekijöitä.


Kananmunista todetaan usein, että kananmunan alkuperällä ja kanan ruokinnalla on merkittävä vaikutus munan ravintoarvoihin. Tämä on tullut todistetuksi myös kananmunauutteen kohdalla. Alkuperäinen patentoitu kananmunauute on lähtöisin norjasta. Norjalaisessa kanalassa, josta kananmunauute on peräisin, kanat saavat elää vapaana hyvin luonnollista elämää. Niitä ei tarvitse lääkitä salmonellaa tai muita taudinaiheuttajia vastaan. Eräs toimija, joka on käyttänyt aiemmin norjalaista kananmunauutetta, oli kuitenkin päättänyt kokeilla valmistaa itse oman kananmunauutteensa. Kanala perustettiin Amerikkaan, jossa kanat täytyy rokottaa kymmenillä rokotuksilla, ennen kuin munia saa käyttää. Tämän seurauksena kananmunauute ei toiminutkaan enää niin kuin oli toivottu ja asiakkaat lakkasivat saamasta tuloksia.


YTE® on patentoitu ja sitä saa tällä hetkellä yksinoikeudella vain NHT Globalin StemRenusta. YTE® vaikuttaa tutkimusten mukaan mm. stressitasoihin. Kasvutekijöiden on todettu vaikuttavan mm. kantasolujen toimintaan ja solujen uudistumiseen.

76 views0 comments

Recent Posts

See All